fbpx
 

Оставете болестите на Индипасха

Древното тракийско светилище в Странджа планина Индипасха ще ви помогне да се отървете от болестите. Така вярват всички, които намират пътя до мистичното място и завързват парче от своя дреха там. Според поверието най-силна била силата на светилището на петия ден след Великден. Въпреки, че не е ясно какво означава точно името Индипасха, то най-често е разчитано като „след Пасха“, тоест след Великден.

Светилището се намира в един дълбок дол до село Сливарово в община Малко Търново. Предполага се, че при него дарове са поставяли още преди 2 000 години траките и са извършвали своите риуали с мляко и вода. Според легендата само най-просветените тракийски жреци знаели пътя до скритото място, като се ориентирали по изсечените в скалите наоколо соларни кръгово. Сега на Индипасха се преплитат езическите обичаи и християнството.

Всеки, който стигне до труднодостъпното място задължително пие глътка вода от скрития дълбоко в скалата извор. След това най-често пали свещ пред многобройните икони, които образуват нещо като малък параклис.  И чисто по езически обичай завързва своя дреха, парцалче или конец от нея, за да измоли здраве. Тя трябвало да виси между небето и земята, да не докосва водите под нея, за да останела и болката в ничието пространство, далеч от човека.

Дълго след траките мястото било забравено и според вярванията било повторно открито от стар бивол. Животното ослепяло, но на стопаните им било жал да го убият и го пуснали да се скита свободно. След време бикът се върнат напълно здрав и виждаш. Минали години и пак старостта го надвила, пак избягал в гората и си върнал силите. След неколкократното повтаряне на тази истори стопаните го проследили до извор в скалите, чиято вода били лечебна – аязмото на Индипасха.

В търсене на лек за своята болка през цялата година на труднодостъпното свещенно място винаги ще заварите хора. Според учени, изследвали водата от аязмото на Индипасха, съставът й е близък до дестилираната вода. Затова и лекувала очни болести. Повлиявала и на други неволи. Не научните изследвания, а вярата обаче са тези, които продължават да водят хората в търсене на изгубеното здраве на свещената Индипасха.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.