fbpx
 

Обичай в Перущица – младоженци се къпят в ледената река

На всеки Ивановден, по стар стил 20-ти януари, мъже от Перущица се къпят в ледената река Перущинска. Обичаят „Къпанки“ датира от незапомнени времена и в него се включват момчета, които са сключили брак през предходната година.  Най-често младежите скачат в ледените води от Чолаковия мост в града.

Традицията се спазва от дълги години и досега нито един младеж не се е разболял след ледената баня. Освен младоженеца от солидарност с него често в студената вода да влезе и кума му. Зрителите, които се събират край моста, също не си отиват сухи у дома. Защото обичаят е къпещите се да ги пръскат с вода от менче за здраве.

Всеки младеж излива и менче с вино в реката за здраве. След това участниците в ритуала се гощават с традиционното ястие – пиле със зеле и се подкрепят с местно перущенско вино. Традицията повелява от студенината на ледените води да усетят и съпругите на участниците. След ритуала младоженците носят на половинките си вкъщи менче с вода и също ги поливат. За им се родят здрави наследници.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.