fbpx
 

Делос – родното място на Аполон и Артемида

Островът-музей на Гърция

Алеи с лъвове, невероятни мозайки, огромен запазен гръцки град, родното място на Аполон и Артемида, остров, обитаван от история, легенди и културно наследство. Всичко това и много повече е остров Делос. Признавам си, че преди да стигна до него, дори не бях чувала за този остров-музей, който неслучайно е под егидата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. За първи път научих за този рай за любителите на историята и на древните паметници, в момента, в който резервирахме круиза си „Идилията на гръцките острови“ на круизната компания Celestayl. Посещението на остров Делос е само една от невероятните екскурзии, които можете да си купите от Шарън и нейния екип, които продават преживяванията на брега. За незабравимото приключение на борда на кораба Crystal ще ви разкажа скоро, но да се върнем на остров Делос. Естествено можете и сами да си организирате приключение, но тогава ще се лишите от екскурзоводската беседа, която всъщност ще ви разкрие тайните на острова. Освен това на Делос има много варианти за обиколки, а едни от най-интересните забележителности буквално „са скрити през очите ви“ и без да ви ги покажат и разкажат за тях може и да ги пропуснете. 

Смъртта и раждането били забранени

Делос се намира на около 45 минути – час разстояние от една от перлите на Гърция – остров Миконос. И може би заради това често е и незаслужено пренебрегван от туристите. Според гръцката митология именно този остров е рожденното място на боговете-близнаци Аполон и Артемида. Най-малките остров от Цикладите се считал за свещен в Древна Гърция и на него било забранено както да се раждат хора, така и да умират. Та когато започвали родилните болки или настъпвал последния час на обитатетилите му, те били извозвани с лодки извън територията му. А основното препитание на жителите му идвало от доходите от храма на Аполон на острова.

По-късно Делос се превърнал в център на международна търговия и особено се прославил като най-големия в Средиземноморието пазар на роби. През годините е бил обичатаван до 30 000 души едновременно. Делос бил столица на Делоския съюз, който е основан 478 – 477 г. пр.н.е. На острова се съхранявала хазната на съюза и там се провеждали срещите на съюзниците. Може би това е и една от причините при разкопките да са намерени златни монети и други ценни предмети. Но най-ценното на острова днес са невероятните руини, сред които можете да се разхождате необезпокоявано и без да ви доскучее с часове.

Терасата с лъвовете пазела свещенно езеро

Безспорно най-известните статуи на острова са тези от терасата на лъвовете. Алеята с тях била създадена, за да пази свещенното езеро, в което според легендата се родил Аполон. Днес то е пресъхнало, но не пресъхва възхищението към уникалните съкровища, изваяни от мрамор и желанието на туристите да се снимат с тях. Първоначално лъвовете, издълбани в края на 7-ми век преди Христа били от мрамор и били 9, но до наши дни са запазени 5 от тях. Наблизо се намира и Светилището на Дионис, което впечатлява с огромните си фалически статуи.

Сред забележителностите, които не бива да пропускате са светилището на Аполон, което се състои от три различни храма. Единият от тях датира от 6 век преди Христа, а другите от 5-ти. Както и театърът, който можел да побере до 5500 зрители и бил построен през 300 г. преди Христа. Близо до него се намира къщата на Дионос, на чиито под има мозайка, на която богът е възседнал леопард. На острова можете да посетите още храма на Изида, „театралният квартал“, в който е и Домът на тризъбеца, известен с мозайката си с делфини, къщата на Клеопатра (но не известната египетска царица, а местна девойка) и Дискордис, които живеели в къща с цели 12 стаи и определено били сред местните богаташи. Ако искате да се насладите на острова от високо пък ще трябва да се изкачите на връх Китос, до който всъщност се стига само след 15-ина минути изкачване по каменни стъпала и е с височина 113 метра.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.