fbpx
 

Демир баба дарява с рожба и лекува болести

Едно от местата в България, които са свещени едновременно за християни и мюсюлмани е гробът на алианския светец Демир баба. Текето и тюрбето му край село Сборяново, се посещава през цялата година от вярващи хора, които търсят изцеление на болките си, изпълнение на съкровените си мечти или искат да се сдобият с рожба. Гробът на светеца винаги е отрупан с дарове, а пътят към текето, околните дървета и скали – с шарени парцали.

Според поверието, ако завържеш част от дрехата си, която е до болното ти място – ще оздравееш. Ако пък си здрав можеш да се помолиш за свое тайно желание и то ще се сбъдне. Това е само един от многобройните ритуали, които се практикуват на свещеното място. На високо разположен камък до текето посетителите лягат с главата надолу, събират сила и след това трябва да се изправят без да използват ръцете си. Така измолват здраве и изцеление.

След това ритуалът продължава с измиване на очите и пиене от свещения извор в двора на текето. Според легендата Демир баба или Железният баща го пробил с пръстите си в година на суша. Оттогава водата тече и лекува, а изворът се нарича „Петте пръста“.   След това от незапомнени времена се пуска монета, която да откупи здравето.

Чрез друг ритуал всяка дама може да провери дали я чака рожба. Просто трябва да хвърли камък между тесен процеп и ако той влезе вътре тя ще има дете. Друг ритуал пък показва дали ви чака късмет. Трябва да се опитате да уцелите със затворени очи две дупки в стената, известни като очите на вещицата. Ако го направите ви чака благосъстояние. Само праведните обаче ще успеят. Те са и тези, които ще се проврат през тясното отверстие на дупката на лъжата, която се намира в близост.

Всъщност Демир баба живял край Сборяново през 16-ти век, но текето е построено на  мястото на много по-старо тракийско светилище. Казват, че мястото е почитано от близо 3000 години.

Демир Баба е алиански светец, мъдрец и лечител. А алианите, известни още като алевити и казълбаши, са религиозно течение в мюсюлманството. Следовниците му са против забулването на жените и носенето на шалвари, смятат че дамите са равностойни на мъжете и почитат гробовете на светците си, камъка и огъня. Учението им е тайнствено и до него и днес се допускат само посветените.

Знае се, че са мистици и вярват в личното общуване с бога, като го постигат по време на транс, подобен на състоянието до което достигат дервишите с танца си. Не посещават джамии.

Най-почитаното теке Балканите от тях е именно гробът на Демир баба. За живота на светеца можете да научите и в къщата-музей, която е до текето. Казват, че най-добрият приятел на светията бил българин и той проповядвал християни и мюсюлмани да живеят заедно и в разбирателство.

Културно наследство
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.