fbpx
 

Вицепремиерът Марияна Николова: Очакваме лято 2021 да бъде по-успешно

Правителството вече обяви условията за влизане в България на чуждестранни туристи – сертификат за ваксиниране, тест за антитела или ПСР тест, заявява вицепремиерът

Министър Николова, какви мерки взима Министерство на туризма, за да гарантира провеждането на един успешен летен сезон в условията на продължаваща пандемия?

– Въпреки пандемията от Ковид-19 решихме да обявим старта на лято 2021 г. по-рано – от 1 май, за да насърчим пътуванията на българите, а дай, Боже, и на нашите съседи около великденските, гергьовските и другите майски празници. Така бизнесът ще има възможност за съответната подготовка и превенция, независимо от обявените нови ограничителни мерки. Смятам, че това е разумен и работещ вариант, още повече че предприемачите поискаха по-дълъг хоризонт за началото на активния сезон. Застанахме зад мотото „Избери България за своята безопасна почивка“.

Смятам, че за последната година в новите кризисни условия на работа браншът успешно се адаптира, стана по-гъвкав и иновативен. Продължаваме с политиката на разумните ограничения, които се подчиняват на дисциплина, дистанция и дезинфекция. Тя се доказва от отговорния бизнес. Това е наистина професионално поведение и отговор за цялостната политика на правителството на премиера Борисов в защита на най-голямата ценност – здравето, живота и сигурността на хората – както на потребителите на туристически услуги, така и на обслужващите екипи. Мерките за лятото са продължение и надграждане на предходните, които показаха, че са ефективни. Факт е, че през лятото на миналата година не допуснахме нито един турист с ковид в нашите курортни зони и обекти, нямахме такъв случай и тази зима.

Правилата и указанията ни за дейността на бранша и за поведението на туристите не целят допълнителни рестрикции, а единни практики и база за антиепидемичен контрол, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите и персонала. Само така България ще защити Печата за безопасност и хигиена на Световния съвет за пътувания и туризъм, с който бе отличена като дестинация. Инспекциите за спазване на правилата ще бъдат изключително засилени, а при необходимост мерките ще се променят или допълват според епидемичната обстановка. Препоръките за туристите обхващат местата за настаняване, заведенията, балнео, СПА и уелнес центровете, басейните и плажовете, както и съоръженията в зимните курорти, които работят и през лятото.

По информация от туроператорите интересът към пътувания в България постепенно се засилва – предимно на българи и от балканските страни, от които може да се пътува с автомобил. На летище Бургас се очакват първите израелски туристи в края на този месец. По морето се надяваме и на посетители от Румъния за великденските и другите майски празници. Страни от Централна Европа като Полша, Чехия, Унгария, Словакия преоткриват страната ни като дестинация и именно затова заработи отново наше туристическо представителство във Варшава. Надяваме се лято 2021 да е по-добро от миналогодишното, през което впрочем имаше и положителни факти – голяма заетост в къщи за гости и балнео центровете, двуцифрени ръстове в малки обекти по Южното Черноморие и в по-малките общини. Вярвам, че следващите месеци ще развият тези данни като положителна тенденция.

Очакваме лято 2021 да бъде по-успешно. Надградените противоепидемични мерки и въведените единни правила за сезона ще ни позволят да гарантираме безопасна и спокойна ваканция на туристите, независимо от избраното място за почивка – планина, море, градска среда.

Обсъждат ли се възможности за зелени транзитни коридори, за облекчаване на граничните пропускателни режими и за подписване на двустранни споразумения за ваксинирани туристи?

Буквално преди седмица Европейската комисия предложи да се създаде цифров зелен сертификат. Той трябва да улесни безопасното свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Целта му е да служи като гаранция, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, получил e отрицателен резултат от тест за коронавирус или е преболедувал COVID-19. Предвижда се документът да бъде безплатен, двуезичен, оперативно съвместим между държавите, сигурен, недискриминационен и да е достъпен в цифров и физически формат чрез QR-код, за да се гарантират сигурността и автентичността на сертификата. Целта му ще бъде да улесни безопасното и свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията. Консенсусът между страните членки по отношение на сертификата нараства от началото на ваксинационната кампания, но нередовният темп на ваксинация поставя въпроси.

Всеки сам трябва да преценява риска дали и къде да пътува. Както и дали да си постави или не ваксина.

България има готовност за издаването на зелен сертификат и за осигуряването на зелени коридори за туристи през новия сезон. Имаме постоянен диалог със здравните власти и добро взаимодействие и в тази посока. Неслучайно заедно с проф. Ангелов и премиера Борисов обявихме условията за влизане в България през новия сезон, началото на сезона и мотото ни за лято 2021.

Винаги съм апелирала за отворени, но и безопасни граници. Имаме готовност за издаване на зеления сертификат, както и за отваряне на зелени коридори за туристи през новия сезон. Поддържаме активен диалог с нашите здравни власти и останалите оторизирани органи. Правим всичко възможно рестрикциите да се разхлабват, без да се допуска компромис със сигурността за живота и здравето на хората.

На този етап обаче думата имат компетентните медицински институции и ние като ведомство настояваме съответните заповеди да станат факт час по-скоро, за да дадем възможност на бизнеса да ускори договарянето за лятото и да заработи на обороти по възможност на предкризисните нива.

Ще бъдат ли и през това лято намалени цените на чадърите и шезлонгите по морето?

За това настояваме и ние, и бизнесът на работна среща, която свиках в министерството преди 10-ина дни. Така ще бъде продължена практиката ни от миналата година, когато искахме спешно да подкрепим в разразилата се криза стопаните на плажовете, но и посетителите им. Министерството на туризма вече подготви законопроект с промените по тези въпроси, съгласувахме го с бранша и получихме одобрението му. Предстои обществено обсъждане, а след това и внасяне в Народното събрание. Поискахме от концесионерите и наемателите сами да определят колко да е намалението в цените на чадърите и шезлонгите за това лято. До 1 юни 2021 г. или в срок 10 дни от влизането в сила на договора си те трябва да ме уведомят за понижението, после е нужно решение на Министерския съвет и приемане на съответната методика от правителството.

Искаме да продължим и друга насърчителна мярка и през новия сезон – предоставяне на стопаните на ивиците на допълнителна търговска площ с максимален размер 4 на сто от площта на плажа, за да се спазва по-добре физическата дистанция при продължаващата пандемия. Освен това предложихме на бизнеса краен срок за плащане на концесионното им възнаграждение или наемната цена, различен от предвидения по договорите – до 31 октомври 2021 г. Целта е допълнително да ги облекчим финансово.

Ще припомня, че в нашите единни правила за спазване на противоепидемичните мерки в туристическите обекти през лятото специално място е обърнато върху реда на охраняемите морски плажове – дистанция от поне 1,5 метра, на всеки 20 кв. м разполагане на 2 лица или едно семейство, същото се отнася и до ползването на всеки чадър при отстояние 4,5 метра.

Как ведомството подпомага туроператорите, на които предстои да връщат средства за отменени ваканции?

На 8 февруари 2021 г. стартира схемата за държавна помощ за предоставяне на преки безвъзмездни финансови средства на туроператори и туристически агенти за компенсиране загубите от Ковид-19 на обща стойност 51 млн. лв. Министерството на туризма до момента е изплатило безвъзмездни средства на общо 396 предприятия, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, а сумите възлизат на 24 002 293, 77 лв. Средствата се отпускат от държавния бюджет за компенсиране на споменатите загуби през периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради Ковид-19 за същия интервал от време.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота (без ДДС) през 2019 г., оповестен във финансовия отчет на фирмите съгласно Закона за счетоводството. Срокът за кандидатстване по мярката изтече на 22 март. Подаването на заявленията се извърши по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр и придружителни документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г. След това влиза в сила нова схема за държавна помощ, която беше обнародвана в Държавен вестник на 19 март 2021 г. и предстои да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Мярката предвижда държавата да предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им (без ДДС) през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са около 16,8 млн. лв. Сумите по новата държавна помощ се получават, независимо от получаването на средства по досега действащата схема, и при спазване на правилата за държавните помощи.

По схемата за 51 млн. по неокончателни данни са подадени 670 заявления, при обработени към момента над 60% от тях. Индикативната бройка, на която се очаква да се помогне, е 621 кандидати при обща прогнозна стойност на помощта от 34,1 млн. лв. От тях 326 кандидати дължат суми на своите клиенти, а 295 – не дължат суми (или са турагенти, или ако са туроператори, са върнали дължимото на клиентите си). Стойността, която следва да стигне до крайните клиенти – туристите, е около 15,7 млн., а стойността, която ще се ползва за оперативни разходи, е около 18,4 млн.

Не мога да не допълня, че през 2020 г. със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. беше успешно проведена пилотна схема на Министерството на туризма в помощ на туроператорите и туристическите агенти, регистрирани по Закона за туризма и потърпевши от кризата, на стойност 10 млн. лв. От нея се възползваха 720 компании.

В рамките на проект на Министерството на туризма, финансиран също по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, бе обявена обществена поръчка на стойност 2 500 000 лв. Тя ще подпомогне екскурзоводите и планинските водачи, инициирайки заетост чрез професионалните им организации и в подкрепа на политиката за насърчаване на туристическите райони.

Правителството отпусна и държавна субсидия от 35 евро за всяка седалка на компании, лицензирани да извършват туристически чартъри до България. Помощта е по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. За целта бяха предназначени 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата като първи етап обхваща полетите, извършени от 14 май до 31 декември 2020 г. Над 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на такива туроператори.

Да не забравяме и социалните мерки за запазване на работни места – особено важно за сезонна дейност като туризма, а и отчитайки факта, че секторът е сред най-пострадалите от ковид кризата. По данни на НОИ сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е подпомогнат с около 126,4 млн. лв. за 54 хиляди работни места.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.