fbpx
 

9 разлики между туриста и пътешественика

Туристите и пътешествениците имат много разлики помежду си. Едните обичат да бъдат снимани и да заливат социалните мрежи със селфита, а другите да снимат пейзажа около себе си. Не казваме, че има правилен и грешен начин за пътуване. Всъщност ключа към доброто пътешествие и пътуване е да му се наслаждавате. По своя начин. Но все пак ето и другите 8 разлики между пътешественика и туриста.

Докато туриста си пада по удобствата и търси най-лесният начин на предвижване от точка А до точка Б, например с такси или автобус. Пътешественикът от друга страна ще предпочете да се разходи пеша, за да усети как живеят местните хора. И дори да се загуби. Или просто да тръгне по неутъпкана пътека в планината, където няма да се чувства задушен от тълпите.

Докато туристът държи на удобствата като конфортно легло и възглавница, туристът е склонен да спи под звездите, в хостел или в килера на някой непознат, но да спести пари за следващо пътешествие и да се чувства свободен.

Първата работа на туриста в град, който не е посещавал е да обиколи по списък най-известните забележителности. Все пак какво е Париж без Айфеловата кула или да отидеш в Рим и да не видиш папата? Пътешественик предпочита да заложи на преживяването и на емоцията. Той ще предпочете да скочи с парашут, вместо да се снима заедно с още стотици пред кулата в Пиза например.

Туристът със сигурност ще си купи от всички онези шарени дребни сувенири, най-често направени в Китай, за да запази спомена за мястото, на което е бил. Пътешественикът ще събира спомени, ще напише дневник, ще изхаби сто карти на фотоапарата и ще напише план за следващата дестинация.

Пътешественикът тръгва на път обичайно с два чифта дрехи, хавлия, четка за зъби и фотоапарат. Докато туристът мъкне сто чифта вещи, просто за да е сигурен, че няма да се почувства неловко или не като у дома си.

Туристът следва всички табели и пътеводители, докато пътешественикът предпочита да попита за съвет местните. И дори да пътува на автостоп. Просто така, за забавлението и срещите с нови хора.

Пътешественикът решава, стяга багажа и тръгва. Понякога в рамките на минути, друг път на ден. Туристът планира със седмици пътуването си, уведомява семейството и приятелите си, чете за дестинацията и планира всяка своя стъпка.

Туристът предпочита да пътува с компания, докато пътешественикът иска да е сам, заради свободата да разполага с времето си и възможността да стане част от нови компании.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.