fbpx
 

Антични ритуали оживяват по време на Дионисиевите празници в Мездра

Античните ритуали, посветени на бога на виното Дионисий, ще оживеят в Мездра на 13 февруари. Тогава ще бъде даден старта на традиционните вече Дионисиеви празници в археолотически комплекс „Калето“ в града. Древните традиции ще бъдат пресъздадени от актьори от театрална трупа „Темп“ към Младежия театър във Враца. В програмата ще вземат участие и ученици от професионалната гимназия „Алеко Константинов“.

Dionysian feasts Mezdra

Дионисий е древногръцки бог, божество на умиращата и възраждаща се природа, на виното, лозарството и веселието. Богът е почитан  през Античността в Тракия  под името Загрей, във Фригия е бил известен като Сабазий, в Древния Рим като Бакхус. Празниците, посветени на него в  Гърция се наричали дионисии, в Рим – вакханалии, в Тракия – розалии. За траките това е най-почитаният бог – на плодородието и земеделието, но и на музиката и драматическата поезия.

Култът към бога на виното и мистериите, свързани с него, са се запазили и след края на езическия период и се проявяват и до днес в народните празненства на Балканите, свързани с лозарството. Вместо венци от брашлян при почитането на християнския Св. Трифон участниците в празненствата носят венци от лозови клонки. Също както в древността се избира предводител на групата или цар на виното.

Dionysian feasts Mezdra
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.