fbpx
 

Окрийте тайните на Старо Стефаново

Ако искате да се разхождате в архитектурен резерват с автентични възрожденски къщи без около вас да се пречкат тълпи с туристи, посетете село Старо Стефаново край Ловеч. Още щом спрете на площада ще видите магазинче за автентични продукти и сувенири от България и региона. Можете да си вземете домашно направено сладко от къпини, оригинална смесица от подправки, сирене или от ракията на кмета.  Или пък да си вземете топъл шал и терлици за зимата.

Съвсем близо до централния площад е и църквата на Стефаново „Рождество на Пресвета Богородица“ , която е обявена за паметник на културата. Църквата е построена в края на 19-ти век в двора на един от местните хора Иванаки Йонков – Кюркчията, който бил сред ръководителите на Велчовата завера. Градежът станал възможен,  след като жителите на селото успели да издействат разрешение от Османската империя, без което било немислимо да се гради християнски храм.

Църквата е построена от един от учениците на прочутия строител масйтор Кольо Фичето – Уста Генчо Кънчев от Трявна. Иконите, които ще ви стоплят душата са дело на дебърския художник Руселим Дичев, който изоставил родното си село, за да се пресели в Старо Стефаново.  В двора на храма било построено в началото на 20-ти век и училище, което по това време било сред най-големите в региона. 96 от къщите в селото пък са обявени за архитектурни паметници.

И ако ви се стори, че макар да посещавате Старо Стефаново за първи път то ви е много познато, не се учудвайте. Селото е сцена на не един български филм, като може би най-известният от тях е сериалът „Хайка за вълци“ по едноименния роман на Ивайло Петров. Сред плановете на местните са скоро да заработи и култовата кръчма от лентата, която се намира почти на центъра. Но ако искате да хапнете вкусно, не липсват варианти, само попитайте някой от местните и веднага ще ви насочат. Ако пък толкова ви хареса, че решите да останете има и няколко варианта за настаняване.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.