fbpx
 

В Добърско пресъздават обичая Водици

Обичаят Водици се присъздава от столетия на Богоявление в село Добърско, община Разлог. Освен традиционното хвърляне на кръста в ледените води на реката за здраве, той включвал и освещаване на всички къщи в селото със светена вода от местния поп.

Обичаят е свързан със силата на водата да помни, която японецът Масару Емото доказа преди години. Старите българи обаче вярвали и знаели за тази сила още преди хилядолетия. Те вярвали, че на границата между земния и отвъдния живо тече реката на живота. И всеки се пречиствал във водите й по пътя за вечния живот.

Освен традиционното хвърляне на кръста в Добърско са предвидени и народни веселия за празника. Публиката ще се забавлява с изпълненията на оркестър „Шуро Маке“ и песните на Ирина Паскалева. В програмата на площада ще вземат участие и самодейци, вклюмително и прочутите Добърски баби. Сред най-известните забележителности на селото е църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стралиталт“, която се прочу с образа на Христос в космическа ракета.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.