fbpx
 

Организират дарителска кампания за хижа „Преспа“

Дарителска кампания за обновлението на хижа „Преспа“ край село Славейно, Смолянско, организираха стопаните на обекта от туристическо дружество „Карлък“. Хижата е изградена в началото на 60-те години на миналия век с доброволен труд. До хижата може да се стигне от село Манастир за 1,30 часа  или от село Славейно за около 3 часа. Най-лесният достъп е от местността Хайдушки поляни / Имарет дере/ за около час и 15 мин. Пътеките са добре маркирани, а теренът е подходящ за начинаещи планинари и деца.

През топлите месеци до хижата може да се стигне с автомобил, подходящ за планински условия. През зимните месеци, когато има сняг, достъпът с автомобил е ограничен само до Хайдушки поляни. Хижата работи целогодишно.

Със средствата събрани от дарителската кампания ще се изградят баня и санитарен възел на втория етаж, ще се ремонтират покрива, подпокривното пространство и комините, ще се обновят подовите настилки в цялата хижа. През миналата година дружеството кандидатства в няколко програми за финансова подкрепа, но не получи одобрение.
Дарителската сметка на кампанията е:

АЛИАНЦ БАНК – КЛОН СМОЛЯН
ПЕРСИАНА СИМЕОНОВА КОСТОВА
IBAN: BG68BUIN95611100723954
BIC: BUINBGSF

Организаторите приемат като дарение и строителни материали – кнауф, шпакловка МТ-131, мрежа за шпакловка, вар, боя блажна / бяла, кафява, зелена/ и др. Както и хора, които биха работили доброволно за каузата. Подробности можете да научите на телефон 0893222520 от Персиана Костова – Председател на Клуб “ Пешеходен туризъм” към ТД “Карлък”.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.