fbpx
 

В Дорково започва международен фестивал за автентичен фолклор

Международен фестивал за автентичен фолклор ще се проведе в село Дорково, област Пазарджик от 28-ми до 30-ти юли. Публиката може да наблюдава изпълненията на ансанблите и танцовите състави напълно безплатно на 29-ти и 30-ти. За изпълнителите също няма такса за участие, но за да се включат в празника репертоарът им трябва да отговаря на няколко условия.

На първо място музиката, танците и обичаите трябва да са автентични. Не се допускат за участие изпълнения на шлагери, стари градски песни, обработки, както и репертоар, който вече е изпълняван на предходните издания на фестивала. Освен това в празника не могат да се включат и индивидуални изпълнители. За сметка на това изпълнитеите могат да са от цял свят.

Докато сте в Дорково не пропускайте да посетите и най-голямата му забележителност – макета на мамут с огромни бивни в плиоценския парк край селото. Всъщност освен него можете да видите и други находки и възстановки на флората и фауната в региона преди милиони години. При проведени експедиции в района са намерени множество животински останки, както и нов вид за науката птици – родопски глухар и вид дребна птица от семейството на яребиците.

Най-интересен музеят е безспорно за децата, но и възрастните рядко пропускат да си направят селфи с огромния мамут. Билетът за музея струва 5 лева за възрастни, 3 лева за деца и безплатно за най-малките до 3 години. В цената му обаче влиза и входът на още една забележителност на Дорково – крепостта Цепина. Средновековната твърдина се намира на 6 километра от селото и до нея води асфалтиран път.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.