fbpx
 

200 евро глоба, ако караш колело на магистралата в Гърция

Санкциите за консумация на алкохол от велосипедисти са още по-жестоки

В съседна Гърция не се шегуват с правилата на движение по пътищата и освен шофьорите, солени глоби рискуват дори колоездачите, които не спазват закона. Например можете да бъдете глобни 200 евро, ако си позволите да карате велосипед на магистралата в южната ни съседка. Дори и да не ви се вярва, правят се проверки и на колоездачите за алкохол, като допустимата граница е 0,05 промила. Ако се окаже, че имате повече „твърдо гориво“ в кръвта, глобата е между 200 и 1200 евро.

Каските не са задължителни за велосипедистите, а само препоръчителни, за сметка на това е задължително да държите кормилото през цялото време с две ръце, освен ако не давате сигнали на другите участници в движението. Тоест, говоренето по мобилен телефон без хендсфри устройство е реално забранено.

Не е позволено да карате рамо до рамо с друг колоездач, а младежите до 12 години задължително трябва да са придружени от възрастен. Независимо от възрастта си, задължително трябва да имате със себе си документ за самоличност. Нямате право да возите някого със велосипеда си, като изключение се прави само за деца, които са на специално столче, прикрепено към колелото.

Също както и у нас, при пресичане на пешеходни пътеки велосипедистите трябва да бъдат колелото си до себе си. За разлика от в България обаче, в Гърция можете да отнесете глоба, ако не спазвате правилата. При това на споделени алеи с пешеходци предимството е за тези, които се движат на собствен ход. Карането по тротоарите и по затворени само за пешеходци улици също е строго забранено. Глоби ви грозят и при преминаване на червен светофар.

Ако карате през нощта задължително трябва да имате рефлектори върху велосипеда и дрехите си. Велосипедът ви задължително трябва да има звънец, фар с бяла или жълта светлина отпред и рефлектор с червена отстрани на колелото. Електрическите колела, които могат да се движат самостоятелно без използване на педалите със скорост по-голяма от 6 км в час се считат за мотопеди и водачите им трябва да спазват съответните разпоредби за тях.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.