fbpx
 

Фестивалът „Орел на Дунава“ привлича с римски възстановки и кулинарно шоу

Антични битки ще се разразят  по време на 13-то издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. То ще се проведе от 2-ри до 4-ти юни в античния римски град Нове  в близост до Свищов. Над 260 траки, даки, римляни и гладиотари ще забавляват публиката с антични умения в боя и кухнята. Сред групите, заявили участие са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа – „Групо Сторико Романо” от Рим, Италия. Към тях ще се присъединят атрактивните румънски групи за възстановки „Камп Виртус”, Асоциация „Данаис” и танцьорките от „Нимфе Дачии”.

Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините – свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. Стартът ще бъде даден на 2-ри юни от 20 часа с антични състезания за деца. Те ще са в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.

От 17 до 19 часа в посетителския център „Нове“ ще се проведе научна конференция „Древното наследство – открития и перспективи“. От 21 часа пък ще бъде връчена наградата „Орел на Дунава“ за опазване на културно-историческото наследство на проф. Диана Гергова. Вечерта ще завърши с рок концерт на Стенли Стефанов Проджект и Балканджи.

Трети юни също ще предложи на посетителите на фестивала уникални емоции. От 9 часа ще бъдат отворени римският и варварският лагер, пресъздаващи обстановки от миналото. Изненада ще е кулинарна презентация от съдията в тв предаването „Мастър шеф“ Петър Михалчев на древна походна кухня. Естествено ще има и състезание по приготвяне на автентична римска кухня.  Освен кулинарно шоу сутринта ще предложи още гладиаторски битки, древна римска кухня, както и представяне на ритуали и занаяти.

От 14 до 18 часа е времето на състезанията за сила и бързина с участието на публиката, демонстрации, танци, обичаи и ритуали, както и дегустации – на различни места в крепостта Нове с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика. След това наградата „Орел на Дунава“ ще бъде връчена и на бившия министър на културата проф. Вежди Рашидов.

Световноизвестният музикант Теодосий Спасов и танцов ансанбъл „Творецът“ ще омят публиката от 19 часа. Час по-късно пък можете да станете свидетел на  Голямата битка между даки и римляни: Войната на Император Траян. В неделя, 4-ти юни по улиците на град Свищов ще премине парад на участниците и награждаване на отличилите се при възстановките. Посещението на фестивала е напълно безплатно.

В статията са използвани снимки от сайта eagleonthedanube.org

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.