fbpx

Орел над Дунав – Осмо издание

Орел над Дунав – Осмо издание

В края на седмицата повече от 200 гладиатори, центуриони и други римски воини ще пристигат в Свищов. Групи за възстановка от България, Италия, Румъния и Полша ще изпълняват гладиаторски боеве, ще пресъздават бита на римския легион, обитавал античния град Нове.

Форумът включва възстановки и на военни ритуали, както и представяне на живота на траките, населявали земите около Дунав в Античността. Всичко това ще е в рамките на осмото издание на фестивала „Орел над Дунав”.

Официалното откриване на фестивала е на 16 май. То ще включва огнено шоу и освещаване на десетките римски бойни знамена. „Това ще стане в най-сакралната част на военния лагер – Светилището, което успяхме да реставрираме заедно с генералния щаб – Принципията и Базиликата. Българските групи са от Свищов, Пловдив, Козлодуй, като ще ги придружава и родната школа за оцеляване „Багатур”. Поляците ще се преобразят във варвари и готи, а румънските – в тракийското племе даки. С най-голям интерес са чакани италианските гладиатори от „Групо Сторико Романо”, които са известни в целия свят.

Големината на Първи италийски легион помещавал се някога в Нове е била около 6000 души.

Военният лагер до Свищов и другите исторически обекти са уникална за Европа реставрация. Като най-забелижителен е фактът, че Базиликата, построена на територията на града Нове е била втора по големина на целия Балкански полуостров.

Хотели културно наследство, България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.