fbpx
 

Египет- рай за шнорхелинг и дайвинг, измести Гърция и Турция като предпочитана дестинация

През последните две седмици фейсбук стената ми е пълна със снимки и видеа от Египет. Като че ли всичките ми приятели са решили накуп да посетят страната на фараоните. И за това, естествено, си има причина. Египет предлага морска ваканция на изключително изгодна цена, при невероятни условия и за всеки вкус. Например, ако сте фен на морските приключения, искате да видите и да разпознавате стотици различни морски обитатели, Червено море край Египет е сред най-изгодните възможности, които предлагат богат подводен живот, различни разноцветни риби и морски създания и най-важното – достъпна ваканция за всеки джоб. Неслучайно само за Великден, туроператорът Абакс, лидер на пазар Египет, изпрати в страната на вечното слънце, пясъка и пирамидите 10 чартъра. Или близо 2000 българи почеваха в Египет само за седмица. Дестинацията е толкова популярна и предлага високо качество срещу парите ви, че е на път да измести любимите на българите Турция  и Гърция.

Естествено за големия интерес има повече от една причина. На първо място, цената за седмица на море на база „всичко включено в цената“  се продаваше на цени от под 700 лева. С напредване на туристическия сезон, почивките поскъпват, но отново, включително със самолетния билет, излизат на цената на отдих в България или съседните Гърция и Турция. В цената на пакетите за Египет са включени храна и напитки, самолетен билет, трансфер, екскурзия до едно от чудесата на света – пирамидите, египетския музей със съкровищата на страната, както и безплатни чадъри и шезлонги на плажа. Като екстра повечето хотели, предлагани от Абакс, се намират в близост до коралови рифове и дори тези, които не могат да плуват могат да се запознаят със съкровищата на Червено море отблизо.

Ако водата не е вашата стихия, срещу 130 лева на човек или 65 лева за дете, можете да видите съкровищата на подземния свят без дори да се намокрите, от борда на лодка с прозрачно дъно. За напредналите, се предлага и гмуркане или шнорхелинг, така че морските обитатели са ви буквално на една ръка разстояние срещу 140 лева за възрастен или 70 лева за дете. Всъщност Египет е раят за гмуркачи и шнорхелинг маниаците и едно от най-добрите места за запознаване с подводния свят. Още повече, че няма акули край брега, а опасностите за откривателите на морското дъно са само, че в случай на невнимание стъпят върху корали, които се окажат отровни морски създания, имитиращи цветните коралите. Това обаче може да ви се случи единствено ако наистина не внимавате. Затова и инциденти почти няма.

Всички хотели, предлагани от Абакс са проверени, така че да ви гарантират приказна ваканция. Сред най-добрите избори е петзвездният Jaz Makadina, намиращ се на първа линия на залива Макади. В хотела се предлага наистина 5-звезден ол инклузив, с невероятно качествена храна, като можете да избирате измежду местни ястия и гозби по европейски вкус, а каквито и хранителни непоносимости да имате, ще откриете своята алтернатива. Алкохолът е качествен, а веднъж по време на ваканцията можете да се възползвате и от един от „а ла карт ресторантите“  напълно безплатно – средиземноморски, азиатски, ориенталски, индийски или италиански, според вашия вкус. Сервитьори ви носят безплатно питиета на плажа, като можете да пробвате различни коктейли и хубаво италианско еспресо във всички заведения към хотела. Озеленяването е на ниво, а строителството ниско – на два или три етажа. Който и хотел да изберете от предлаганите от Абакс няма да сбъркате. Единственото, което трябва да знаете е, че компанията не работи директно с клиенти, а предлага продуктите си чрез туристически оператори и агенции като посредници. Това обаче не оскъпява цената за крайния клиент. А организацията им е желязна – от тръгването на летище София през настаняване, екскурзии и изпращането обратно до дома.

Ако сте фен на историческите и археологически забележителности имате варианта. Можете да изберете не просто почивка в Хургада, а ваканция с включена екскурзия до Кайро и пирамидите. Освен това се предлагат еднодневни екскурзии до другите две задължителни спирки в Египет – градовете на живите и на мъртвите – Карнак и Луксор. В гробниците и комплексите снимките са безплатни, в случай че използвате телефон, а цената на туровете е 190 лева на човек. Тези, които са наистина запалени по историята могат да запазят и круиз по Нил, което ще им позволи да видят основните забележителности от Луксор до Асуан. Цената на ваканциите започва от 1500 лева, като предстоят да бъдат обявени и турове за есента. Прилагам основно снимки от морското дъно на Червено море, защото културните забележителности на Египет са толкова известни и разпознаваеми, че нямат нужда от представяне.

За влизане в Египет се изисква да представите отрицателен PCR тест, плаща се и входна виза на летището пре пристегане в размер на 25 долара. Всечко става много бързойа после до хотела имате между 20 и 40 минути, според направения избор. Абакс работи с лаборатории Рамус, така че тестът ви е почти на половин цена – или 50 лева на човек. На връщане в България се изисква отрицателен антигенен тест на цена от 30 лева. Всички, които имат завършена ваксинация – две или една фази, според избраната имунизация, направена преди поне 14 дни, влизат чрез зелен коридор и няма нужда да си правят тест на прибиране в България. Без тест влизат и всички, които докажат чрез стар положителен тест, направен до 6 месеца от датата на прибиране, че са преболедували COVID-19.

 

 

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.