fbpx
 

Да празнуваш рожден ден на круизен кораб

Казват, че ако празнуваш рождения си ден в морето, не остаряваш с една година, а просто започваш предходната отначало. Тоест мечтата за вечва младост е напълно постижима, ако всяка година решим да отпразнуваче личния си празник на кораб. Това обаче е само една от причините да „остареете“ или в случая „да не остареете“ с една година по време на круизно пътешествие.

Когато избрах да пътувам през декември по маршрута „3 континента“ на круизната компания Celestyal дори не подозирах колко добро решение е това. Всъщност, рождения ми ден се пада малко след студентския празник 8 декември и малко преди Коледа. Което винаги е правило вариантите за пътешествие точно на празника ми по-трудни. Просто повечето хора предпочитат да оставят пътуванията през последния месец на годината за празниците, когато има повече почивни дни накуп и не им се налага да ползват допълнителна отпуска. Затова и през този период по правило организираните пътешествия са по-малко, както и свободните приятели за компания.

Затова и за мен беше приятна изненада да разбера, че круизният кораб Crystal през последния месец на годината има маршрут, който само в рамките на седмица съчетава единственото оцеляло до днешни дни от 7-те чудеса на света – Египетските пирамиди, посещение на Божи гроб в Йерусалим и до родното място на Христос във Витлеем, слънчеви дни в Кипър, магията на рицарския остров Родос и посещение на любимия ми ресторант в Кушадасъ (или посещение на древния град Ефес, което със сигурност си заслужава), известен с кухнята си от района на Газиантеп. Тръгването за приключението бе от Атина, а до гръцката столица стигнахме четирима ентусиасти с един автомобил, като по пътя си подарихме и малко местни приключения, а колата по време на круиза оставихме на паркинга на порта срещу около 50 евро за седмица.

Първият ден от круиза беше по море, за да преодолеем разстоянието от Атина до Порт Саид в Египет. Преди да посрещнем изгрева над Суецкия канал обаче имахме 24 часа по море. Въпреки че месецът бе декември нямахме особени премеждия с вълни или лошо време и се отдадохме на опознаване на кораба. Тъй като това ми беше второто пътуване с Crystal (първото бе през октомври по маршрута „7 идилични гръцки острова“ с тръгване от Солун и останахме много доволни, та решихме да повторим) и затова влязох в ролята на водачи на останалите, описах им баровете, ресторантите, най-вкусните питиета, предстоящите корабни забавления, вечерното шоу с кубински танцьори, акробати и певци и неусетно първият ден от нашето приключение отмина в шеги, коктейли и закачки.

Вечерта седнахме да вечеряме, като предварително бяхме решили, че няма да празнуваме кой знае как, а официалната вечеря оставихме за любимия ми ресторант в Кушадасъ. Ако аз вече почти бях забравила, че имам рожден ден обаче, екипажът на Celestyal Crystal не беше. Малко след сядането ни на масата на „а ла карт“ ресторанта, който както всички други заведения е включен в цената на круиза, масата ни бе украсена с разноцветни балони и такъв с надпис „Happy birthday“ (по-късно, при прибиране в каютата разбрах, че и тя е украсена). Изненадите обаче не свършваха дотук.

Малко по-късно сервитьорите и шефът на ресторанта пристигнаха с широки усмивки, музикални инструменти и букет от песни, като освен традиционните честитки за рождения ден ми изпяха и тематични парчета, според това как виждаха компанията ни на масата. Всъщност по време на круиза имаше и други рожденници и за всеки от тях имаше различна песен от репертора. Поднесоха ни и специална торта за празника. Приятелите ми също не е бяха забравили, та всъщност се оказа, че отпразнувах рождения си ден повече от весело, а вечерта завърши с кубинско шоу, посещение на пиано бар и на дискотека. И всичко това само на една ръка разстояние. Това определено бе един от най-хубавите ми рожденни дни.

А пътуването ни едва започваше. През следващите дни се насладихме на изгрева над Суецкия канал, пътуване до Кайро и египетските пирамиди, залез над Сфинкса, посещение на родното място на Христос, на което сега е изградена църква във Витлеем, запалване на свещички на Божи Гроб, разходка из тесните улички на Йерусалим с незабравими цветове и аромати, посещението на Стената на плача, снимки до амфитеатърът на брега на морето в древен Курион в Кипър, разглеждане на невероятните мозайки и бани там, кафе и мезета в Лимасол под горещите слънчеви лъчи посред зима, наслада на остров Родос без туристи, но с котки, местни жители, цветя, крепост и рицарски дух, изгодно пазаруване и вкусно хапване в любимият ми ресторант в Кушадасъ, коктейли на залез на кораба, сутрешно кафе до басейна и накрая пристигане в Атина. Последната вечер персоналът изненада българската група, каквато се оказа, че има на кораба, с торта с българския флаг.

Три континента, 7 нощувки, феерия от емоции и вкусове, гурме на кораба с орски дарове, уникално любезен персонал, чистота, комфорт или накратко – щастие. Цената на круиза ни излезе около 950 евро на човек за седмица, като в пакета освен нощувките в комфортна каюта се включваха питиета като кафе, чай, капучино, маркови алкохолни напитки, коктейли и фрапета, гръцки вина, хапвания почти през целия ден, различни бюфети, „а ла карт ресторанти“, шоу музикални, танцови и акробатични програми, различни музикални изпълнения, карвинг изненади, басейн и топло джакузи на кораба, различни курсове и анимации, и не на последно място невероятно обслужване. Та ако имате рожден ден през декември или просто искате да видите най-туристическите места без обичайните тълпи, може пък това да е и вашият сценарий. Още повече, че за този период и цените са сред най-изгодните. А ако не искате да се самооргазинизарате като нас и да си купите пакета директно от сайта на круизната компания, можете да се доверите и на родните туроператори, които в този случай ви организират към пакета и трансфор от и до началната точка на плаването.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.