fbpx
 

Приключенски игри, музика и вкусни мръвки на празника на Еленския бут

Празникът на Еленския бут всяка година привлича стотици посетители от цялата страна заради възможността да опитат вкусния едноименен специалитет от месо, да послушат хубава музика, да се докоснат до традициите на балканджиите, както и да си закупят сувенири и деликатеси. През тази година купонът в град Елена ще продължи три дни от 27-ми до 29-ти октомври.

На 27-ми от 18.30 часа можете да се насладите на празничния фолклорен концерт на танцова формация „Балканика“ Велико Търново. Кулминацията на празника обаче е през съботния ден. Той започва от 10.30 на централния площад “Христо Ботев“ в града с обръщение от страна на кмета на Елена. След което започва музикалната програма. В съботния ден можете да чуете изпълненията на Йордан Марков и духов оркестър „Виво Монтана“ и да видите типични хърватски танци в изпълнение на състав „Линджо“, Дубровник.

През тази година организаторите на празника са подготвили и приключенска игра, в която могат да се включат отбори в състав от 2-ма до 5 души, като поне единият от тима трябва да е навършил 18 години. В състезанието „По следите на изгубения еленски бут“ участниците ще трябва да отговарят на въпроси и да решават загардки, като е добре да са запознати поне малко със забележителностите и историята на град Елена, без да е нужно да са специалисти. Играта започва в 13.30 часа, а отборите трябва да финишират до 16 часа. Наградите за победителите ще се връчат малко след края на играта.

На площада от 17 часа започва друга фолклорна програма с участието на местните танцовите формации  „Балканджийче“, „Еленика“ и „Самодиви“. Следва концерт на народната певица Росица Пейчева и танцова формация „Етно Ритъм“. На втората сцена на градския пазар в Елена можете да наблюдавате пресъздаване на местната традиция колене на прасе на трап от 10 часа. Там ще е разположен и базарът, на който можете да опитате вкусовете на региона или да откраднете занаят от кулинарния майстор шеф Андре Токев.

Вечерта ще завърши с празнична заря на централния площад в Елена. В неделя, 29-ти октомври в двора на общинския център от 12 часа започват творчески работилници и забавни състезания. Децата ще могат да се смеят до пръсване с постановката „Хитър Петър“ на куклен театър „Весел“ от Велико Търново“.  Началото е от 14 часа.  Следобеда можете да опитате сладки изкушения за малки и големи. А на градския пазар от 10 часа можете да откриете „Какво остана от прасето“ и да опитате специалитети от местната кухня.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.