fbpx
 

Влизаме в Турция и с антигенен тест или сертификат за ваксина

От 1 юни влизането в Турция е значително по-лесно. Всички туристи, които представят доказателство, че са преболедували Ковид.19 през последните 6 месеца или са имунизирани с една от признатите признатите в България вакисни, влизат без необходимост от допълнителни проверки или документи през абсолютно всички сухоземни или въздушни гранични пунктове със съседната страна.

turkeyВ същото време значително по-евтино излиза пътуването до Турция и за всички, които по здравословни или други причини все още не са ваксинирани. Те могат да отидат на почивка, екскурзия или шопинг в една от най-предпочитаните за българите дестинации като представят отрицателен антигенен тест, направен до 48 часа преди пристигане. Цената на антигенния тест е около 30 лева, докато досега изискваният PCR е около 3 пъти по-скъп. Все още има възможност да се пътува и с отрицателен PCR тест до Турция, направен до 72 часа преди пътуване.

turkey

Пътуването и ваканцията в страната са напълно безопасни

Почивките и екскурзиите в Турция към момента са напълно безопасни, а Ковид-19 епидемията овладяна, като случаите намаляват всеки ден. Всички хотели, които са с над 30 стаи задължително преминават през купища проверки, за да получат сертификат за безопасност, който гарантира на туристите, че няма риск да се заразят в хотела, тъй като всичко – от приборите за храна до завивки и повърхности се дезинфекцира. При пътуванията ми до Ескишехир, Истанбул, Принцовите острови и Кападокия се убедих, че мерките се спазват навсякъде. Към момента е задължително носенето на маски, а част от търговските обекти работят с намалено време, но във всяка област мерките са различни. Добрата новина е, че все повече се разхлабват.

turkeyЗаради мерките вместо на шведска маса хотелите предлагат основно топли закуски по поръчка, като се съобразяват изцяло с желанията на клиента. Така вместо да се редите на опашка за палачинки или гофрети ги получавате, докато удобно се наслаждавате на гледката или пък четете книжка и отпивате от кафето и фреша си. Турция е известна с доброто си обслужване и ако е възможно то да стане дори още по-добро, това се е случило благодарение на епидемията, която очевидно си има и добрите страни като гарантирана хигиена и винаги персонално отношение. По време на престоя ми в съседната страна нито за миг не се почувствах застрашена, нито пък некомфортно от наложените мерки, тъй като туристите в Турция са поставени на пиедестал и цялата туристическа инфраструктура работи в тяхна полза.

turkeyКато екстра при избора на дестинация е и фактът, че в момента за българите всичко в Турция е много евтино и изгодно заради силния лев спрямо турската лира, който се обменя при курс от 1 лев за около 5 лири. Така че ви най-добронамерено ви съветвам да си предвидите много място в куфара или дори да тръгнете с много по-голям отколкото ви е необходим за багажа, за да не изпадате в ситуацията да си купувате при всяко посещение на Турция нов куфар за подаръците и покупките като мен. 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.