fbpx
 

Отпразнувайте Еньовден в носия на Авренска поляна

В навечерието на празника на билките Еньовден можете  да вземете участие във всенародно веселие с народни носии в местността Авренска поляна край Белослав. Началото на събитието е от 10.30 часа на 23-ти юни, а входът е свободен. Единственото  задължително условие за присъстващите ще е облеклото. Малки и големи ентусиасти трябва да са пременени в автентични или сценични народни носии. Или поне в облеклото им да има елемент от българските традиционни дрехи.

Носия ще можете да наемете и на място, но след предварителна заявка. Цената за наем е 10 лева за двата дни на събитието. По време на събитието ще се проведе и конкурс за най-красива автентична народна носия. По залез слънце пък ще можете да се насладите на магическия танц върху огън на нестинари. Ще можете да гледате и филм за провеждания в града фестивал на шевицата.

Гостите на фестивала ще могат да наблюдават обичая „Еньова буля“. А дамите ще могат да се включат в брането на цветя и билки, както и в изплитането на венци. Най-смелите и издръжливи моми, които  дочакат изгрева на 24-ти юни, ще имат шанса да вземат участи в ритуалите „ритуално измиване“ и „бране на билки“. Предвидена е и музикална програма, естествено с фолклорна музика, както и изложба със снимки от миналото на Белослав.

Местността е подходяща за пикник, така че при желание можете да си носите храна или да се възползвате от скарите, които ще приготвят на място пресни мръвки по стари хайдушки рецепти. Не бива да забравяте да си вземете и одеала или постелки, на които да се разположите по време на празника. Тъй като събитието ще се проведе в рамките на два дни е предвидено и място за палтков лагер.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.