fbpx
 

В Етъра правят конкурс за мартеници от гайтани

До 15-ти февруари всяко дете или младеж на възраст до 18 години ще може да се включи в конкурса на Етнографския музей на открито Етъра за изработка на мартеници от гайтан. Победителите ще бъдат оценявани за оригиналност на идеята, прецизна работа и сложност на изработката.

Имената на отличниците ще бъдат обявени на 1-ви март. С изделията на участниците ще бъде организирана и благотворителна изложба на 5-те март. Може би си мислите, че всяка плетена лента може да се нарече гайтан, но се оказва, че старият български занаят за изработка на цветни изделия от вълна си има свои правила.

От Етъра дават съвети как да познаете какво е гайтан. На първо място той задължително е изработен от вълна и има плоска основа и обла повърхност. Броят на нишките му обикновено  е 12, но могат да бъдат и 7,8 или 10. Технологията по изработката му е от 19-ти век. При зашиване на гайтаните се получавали много красиви украси за дрехи и бил използван както за дамските, така и за облеклата на господата и техните потури.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.