fbpx
 

В Етъра празнуват Еньовден три дни

В Етнографския музей на открито Етър за поредна година ще можете да отпразнувате Еньовден, да научите повече за празника и традициите по честването му. Според народното поверие, само няколко дни след началото на астрономическото лято, на Еньовден започва началото на зимата. Неслучайно има и поговорка за случая – „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.

Според преданието, всички билки набрани преoи изгрев слънце на този ден, са лечебни. На Еньовден се прави венец от седемдесет и седем билки и половина, като половината билка се слага за неизвестна и нелечима болест. Коя е тази половин билка се пази в тайна, а знанието се предава само на лечителките.

Програмата в Етъра на 24 юни включва преминаване през Еньовденски венец, свиване на момини китки и представяне на книгата „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. В музея ще можете да се срещнете и с автора й Стойка Кайракова, както и с илюстраторът на книгата – Мария Стоева.

На 25 юни ще имате възможност да се насладите на фолклорна програма пред църквата в музея, а на 25-ти и 26-ти да се включите в работилници за направа на натурални сапуни, боядисване на прежда с растителни багрила, свиване на китки, да се научите да приготвяте домашна козметика от билки, както и да участвате в играта „По Еньовден с Радумко“, като дори можете да си тръгнете от нея и с награда.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.