fbpx
 

Европейски туроператори предлагат и туристите да плащат за провалени ваканции

Туристите да плащат част от сумата дори за провалени пътувания. За това настояват европейски туроператори и турагенти, които са пуснали петиция за промяна на Европейската директива за пакетни пътувания, защитаваща правата на клиентите на организирани екскурзии и ваканции. Към 12 часа на 21 септември документа е подписан от 3200 души.

Като довод представителите на сектора посочват, че към момента според европравилата при провалено пътуване, независимо от причината то да бъде отменено, фирмите трябва да върнат предплатените суми за ваканцията на своите туристи до 14 дни. Заради глобалната пандемия от COVID-19, затворените граници и другите мерки за ограничаване на вируса, които затрудниха пътешествията обаче част от страните в ЕС приеха допълнителни законови отсрочки. Така в България туристите ще получат предплатената от тях сума в срок от 1 година след датата, на която е трябвало да отпътуват. Те могат също да приемат ваучер за пътуване от фирмата-организатор или да осъществят предплатеното пътуване на друга дата.

Според европейските туроператори обаче правилата за връщане на 100 процента от предплатената сума, при това в кратки срокове, ще станат причина за фалит на много компании, особено в подобни обстоятелства на тези, причинени от COVID 19. Затова и фирмите искат европейската директива да се промени, така че самите клиенти също да поемат финансов риск при подобни ситуации.

Туроператорът е работил и преди началото на пътуванията – извършвал е консултации, подготовял е оферти, резервирал е туристически услуги (полети, хотели, екскурзии, трансфери). Освен това, по-специално малките и средни специални туроператори извършват авансови плащания за своите клиенти чрез предварително плащане на полети, хотели и т.н., се казва в доводите към петицията.

В случай на анулиране поради пандемия, туроператорът не може да таксува на своите клиенти нито предоставената услуга, нито извършените авансови плащания, обясняват от бизнеса.

tourism polieceСпоред тях ако малките и средни туроператори не бъдат подкрепени за клиентите това означава край на разнообразието на услуги и диктат от страна на големите корпорации на пазара и цените в бъдеще.

За да бъде внесено писмото в ЕС и да се изискват промени в евродирективата, документа трябва да бъде подписан от поне 6000 души, предвидили са авторите на писмото от Германия. Текстът на петицията можете да видите на адрес – https://www.openpetition.eu/petition/online/reform-of-the-european-package-travel-directive#petition-main .

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.