fbpx
 

Вижте Еверест от птичи поглед с панорамен туристически полет

Пътуването до Непал включва и екзотично сафари с бенгалски тигри

Ако искате да видите Еверест от птичи поглед и да разгледате съвсем отблизо първенецът на света, то задължително трябва да си подарите панорамен самолетен полет над Хималаите, чиито гвоздей е точно посрещане на първите слънчеви лъчи над заснежените планински върхове. Изживяването, което със сигурност ще помните цял живот, гарантира и прекрасни снимки, защото в самолета се настаняват туристи само на местата до прозореца. А самата метална птица лети така, че да ви предостави поглед към невероятните панорами, независимо от коя страна на пътеката е вашето място.

 

Полетът продължава около час и половина и включва задължително златния изгрев над Хималаите. Това е само една от гледните точки, от които можете да се насладите на върховете по време на пътуването до Непал, което организара туроператорът Никона Травел . Цените за 12-дневното приключение започват от 3700 лева на човек заедно с екстрите – панорамни стаи към Хималаите от хотелската ви стая в Катманду, екзотично сафари, гледки призори към Анапурна и куп други изненади. Полетът над Еверест е пожелание и се заплаща допълнително. Включен в цената обаче е един не по-малко впечатляващ изгрев – от курорта Нагаркот, от който пред очите ви ще се разкрият 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури.

Естествено пътуването включва разглеждане на столицата Катманду и включените обекти в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – площад Дурбар,свещенни храмове и статуи на Шива, храмът Сваямбунат, построен доста по-рано от основаването на съвременна България –през 723 година преди Христа, и неизменните спътници в него на туристите и вярващите– маймуните. Пътуването включва и старата столица на Непал – Бхактапур, която също е в списъка на ЮНЕСКО и се намира в долината на Катманду. Тъй като градът почти не е променен от 15-ти век насам, това определено ще е спиращо дъха преживяване за всички, които мечтаят да пътуват във времето. Разглежда се и най-голямата ступа в Непал – Боднат, която,няма да ви изненадаме, също е под егидата на ЮНЕСКО, като безценно културно наследство на света. И всичко дотук е само през първите 4 дни на 12-дневното ви пътешествие.

Сред гвоздеите на програмата определено е екзотично сафари в Непал, което е много различно от африканските например, заради гледките и природата. Всъщност днешният национален парк Читван е бил ловният резерват на непалските крале. Днес като туристи освен, че можете да грабите с пълни шепи от гледките, предназначени преди само за тези с аристократична кръв, можете да снимате при късмет кралски бенгалски тигър, диви слонове, леопарди, антилопи, раирана хиена, бизони, елени, маймуни, брониран индийски носорог, крокодили, делфини и стотици различни птички, сред които и ориенталска птица носорог, райска мухоловка, плешив щъркел. Както и да видите отблизо крокодилът гавиал, който според учените си е жив динозавър, защото не се е променил през вековете Емоциите не спират до тук,защото ще имате шанса да гостувате и на местни хора от местния етнос тару, както и да плавате с кану сред джунглата.

Емоциите продължават с нов изгрев над Хималаите, този път с панорама към Анапурна, даже към трите върха, които носят това име. Приключението включва още посещение на пещера, водопад, древния град Патан, отново защитен от ЮНЕСКО и естествено време да се „загубите“ по малките и живописни улички, да си купите бижута, подправки, шарени дрехи и сувенири и да почувствате сами защо Непал е бил любими на Джон Ленън и Йоко Оно. И всичко това в компанията на екскурзовод, който познава добре страната и маршрута, така че да може да отговори на въпросите ви и да ви даде съвети според личните ви интереси. Нямате търпение вече да стегнете багажа, нали? Току виж се засечем някъде в подножието на Еверест.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.