fbpx
 

Започва изложба на народни носии и накити в София

Изложба на български народни носии и накити започва в Националния етнографски музей в София на 19-ти май от 18 часа. Представянето на културното наследство ще продължи до края на месец октомври. Изкушените от магията на фолкрола ще могат да разгледат над 23 000 предмета от българския бит и носии, както и над 600 накита. Изложбата е с куратор Веска Борисова.

По различните елементи и кройки на носиите в миналото ясно са прочитали социалния статус, възрастта и семейното положение на този, който ги носи. Естествено всяка майсторка на пъстрите багри поставяла и своя личен отпечатък в разнообразните дрехи и шевици. Накитите допълвали носиите и давали допълнителна информация за притежателя си.

 

Ако посетите изложбата можете да се докоснете до изящна орнаментика на обеците висулки от Видинско, до блестящите прочелници и гранулираните с едър филигран игли за коси на невестите от Габровско и Търновско, да се насладите на металния венец „стефан“ от  Провадийско, лятите гердани с емайл и цветни камъни, както и скъпите, украсени със сребро и позлата пафти. Смятало се е, че пафтите имат магическа сила и отклоняват лошиет погледи и злите духове. Носили се и като християнски амулет. И се носили само от омъжени жени.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.