fbpx
 

Показват сребърни пръстени и монети, разкрити при изграждане на пътища

Сребърни пръстени и монети, накити и други археологически находки, открити по време на изграждане на нови пътища, ще бъдат показани в националната изложба „Българска археология 2020“ в Националния археологически институт с музей при БАН. Експозицията с предмети от трасето на магистрала „Хемус“ и скоростния път между Видин и Монтана ще може да бъде разгледана от 11 февруари до 2 май.

При проучването на некропол в района на село Слана бара, по трасето на пътя Видин – Монтана, са намерени бронзови и сребърни пръстени, а от друг археологически обект край село Синаговци, на територията на античния римски град Рациария, са открити сребърни монети. Една от тях е с изображението на Марк Антоний, а на друга е император Адриан (117-138).

Накити от Късния халколит, втората половина на V хил. пр. Хр., са намерени в некропол край село Градище в област Шумен. Желязна брадва от XI-VI в. пр. Хр е открита при разкопките в района на Угърчин.

През 2021 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на пътната агенция са предвидени близо 5 млн. лв.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.