fbpx
 

Срещнете се с 10 звезди на екстремните спортове в Банско

Ако си мечтаете да почерпите от опита на 10 от най-добрите алпинисти, пътешественици, мореплаватели, катерачи, бегачи и въобще звезди на екстремните спортове, посетете Банско до 26-ти ноември. До тогава в планинския курорт за 17-ти път ще се проведе БанскоФилмФест – филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения. Посетителите ще могат да се запознаят със Сара Отън от Великобритания. Тя е първата жена, направила околосветска обиколка само със силите на своите мускули чрез гребане, колоездене, бягане и ходене.

Публиката ще се срещне и с Герлинде Калтенбрунен от Австрия – първата жена в света изкачила всички 14 осемхилядника на планетата без употребата на кислород. Малгоша Войтачка от Полша ще разкаже за приключенията си на пещернячка, мореплавателка, полярна пътешественичка. Тя е първата полякиня и 6-те жена в света стигнала сама до Южния полюс. Антоан Жирар от Франция ще обясни как се става световен рекордьор по височина на полет с парапланер. Той е прелетят над  връх Броуд пик с височина 8047 метра в Каракорум.

Интересни истории очаквайте и от Ерик Макнейър – Лондри от Канада. Той държи световният рекорд за изминато за 24 часа най-голямо разстояние със ски и кайт. Освен това е водач на кучешки впрягове, стигал е два пъти до Южния полюс, прекосил е пустинята Гоби и Гренландия. Петер Хабелер от Австрия е партньор на Райнхолд Меснер, с когото правят първото изчакване без кислород на Еверест. В Банско можете да се срещнете и с един от най-добрите катерачи по големи стени Матео делла Бордела от Италия.

В планинския ни курорт ще гостуват и Пьотр Херцог от Полша, който е сред най-добрите планински бегачи в света, създателят на един от най-големите трейл-маратони в Мароко Лайла Уаши и първият мароканец изкачил Еверест Насер Ибн Абделджалил. Ще чуете и разкази за откриването на най-дълбоката пещера у нас Колкина дупка. В конкурсната програма на филмовия фестивал ще участват и 110 филма от 25 страни, като всички те са премиерни за страната ни. Ще бъдат изнесени и над 15 презентации и уъркшопове, а над 350 деца ще окрият света на екстремного в специализираната програма за най-малките. Естествено традиционно няма да липсват и куп партита, така че не отлагайте, а стягайте куфарите за Банско.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.