fbpx
 

Очите на Бога ни следят от 68 милиона години от пещера Проходна

Пещера Проходна или както е по-позната – Очите на Бога е на възраст от над 68 милиона години. И като че ли всяка от тях е оставила своя отпечатък, за да превърне внушителната скална стая в една от най-обичаните и известни родни пещери. Основна причина за популярността й обаче не внушителният период, който ни дели от нейното създаване, а двата скални отвора с формата на човешки очи на тавана й – очите на Бога, откъдето идва и народното название на мястото. Освен че карат туристите да се отнасят със страхопочитание към естественият феномен, те и осветяват дългият 365 метра скален тунел.

Всъщност тъмните сили също са се постарали да оставят своя отпечатък в стената, но за него се говори значително по-малко. Образът на демон с малко повече въображение можете да видите в една от скалите. Пещерата през годините е „участвала“ и в редица български филми, като безименен герой. Сред тях са „Време разделно“ и „ По следите на капитан Грант“. Предполага се, че в древността Проходна е била важен религиозен обект от вярванията на древните. По време на пролетното равноденствие в нея се извършвали ритуали за плодородие.

ProhodnaКогато и да я посетите почти със сигурност по някоя от стените на пещерата ще видите катерачи, тъй като пещерата е и любимо място за практикуване на скалния спорт. Освен това феноменът на 68 милиона години е една от малкото пещери, в които можете да вдигнете адреналина и с бънджи скок. Като експертите твърдят, че мястото е много подходящо за начинаещи любители на скоковете с въже в бездната.

ProhodnaПещерата е изключително лесно достъпна и се намира на около 120 километра до София, на 2 километра от село Карлуково. Можете да достигнете до нея и по екопътека от град Луковит или да спрете автомобила си на няколкостотин метра от входа й.

И докато сте в района можете да посетите и една от най-приятните екопътеки у нас – Златна Панега. Маршрутът й се движи покрай едноименната река, като можете да пресичате от двата й бряга, благодарени на дървени мостчета, да вървите над водите й по специално изградена пътека или да отдъхнете в някоя от обособените зони за пикник и отдих, в които има и къщички с навеси и място за барбекю. Можете да вземете и домашните си любимци с вас, стига да ги водите на повод. Освен това можете да наемете водно колело и да се насладите и на бавното течение на самата река, но трябва да имате предвид, че в този случай неминуемо ще се намокрите. Пътеката предлага различни гледки и цветове във всеки сезон, а есенната й премяна е неотразима.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.