fbpx
 

В село Бъта почитат шарената сол

Празникът на шарената сол ще се проведе за 6-та поредна година в панагюроското село Бъта. На събора ще се съберат производители и и почитатели на подправката от цялата страна. Славата на шарената сол, която събира различни вкусовете и ароматите в неделимо цяло се разнася по целия свят от българските емигранти, твърдят организаторите. Освен това е задължителна за българската трапеза и затова трябва да бъде ценена и чествана.

Фестивалът има кулинарна част и съпътстваща програма с народни песни и танци. Началото е на 19-ти август от 10.30 часа на централния площад в селото. Участниците, които искат да пленят посетителите вкусово ще се представят в категориите: най-вкусно и красиво поднесена шарена сол, най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие, както и най-красиво подредена маса и приготвени ястия.

Аранжираните маси с продукти трябва да показват как се ползва шарената сол, както и местни селски ястия. Всяка година участниците залагат на поднасянето в традиционни автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени и медни. Ястията се оценяват от професионално жури.  През тази година участие с народни песни и танци са заявили и 19 групи от цялата страна.

Ако посетите събора в Бъта, отделете и малко време да се отбиете до Панагюрище и да разгледате Панагюрското златно съкровище, историческия музей, мемориалния комплекс Априлци, къщата на Райна Княгиня, Дудековата, Лековата и Тутевата къща.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.