fbpx
 

Празник на водните лилии започва в село Малък Преславец

На 17-ти юни в силистренското село Малък Преславец за 10-ти път ще се проведе Празника на водните лилии. Честването на белите водни цветя не е случайно. Именно в Малък Преславец се намира най-голямата колония у нас на бяла водна линия, която е защитено растение и е включена в Червената книга на България. Цветята в езерото край селото се разпростират на територия от 46 декара.

В програмата на празника са включени фолклорно надпяване на читалищни и пенсионерски художествени колективи, конкурс за детски рисунки и състезание за най-добър рибар за деца  и младежи до 18 години. В миналото, когато водните лилии не били защитен вид, местните хапвали от цветята, също както днес правят в Азия. Според по-възрастните, които си спомнят вкуса им били много сладки.

По-предприемчивите младежи пък продавали лилии на пътниците на спиращите в пристанището на селото кораби. Езерото с водните лилии се намира на около 4 километра от село Малък Преславец и е в непосредствена близост с река Дунав. Само на 30 километра пък е резерватът „Сребърна“.  В района на селото виреят 180 разнообразни растения и са  наблюдавани 147 вида птици.

 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.