fbpx
 

Фестивалът „Нике-играта и победата“ се завръща в Никополис ад Иструм

На 16 юли в археологически резерват Никополис ад Иструм край Велико Търново ще се проведе за пети пореден път античният фестивал „Нике-играта и победата“. Чрез поредица от възстановки, представяне на занаятчии и музикални изпълнения, организаторите от СНЦ „Бъдеще за Никюп“ и Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Sericae” в партньорство с община Велико Търново и Регионален исторически музей- Велико Търново ще ви пренесат в Късната Античност.

Програмата на тазгодишното пето издание на фестивала ще бъде обвързана с живота и делото на готския християнски мисионер Улфила – личност с огромно значение както за местната история, така и за световната като цяло, съобщават организаторите.

Епископ Улфила вероятно е бил от готски или полу-готски произход. Бил последовател на Арианското християнско учение и след като бил изгонен от готския крал Атанарих се заселил с разрешението на римския император Констанций II в покрайнините на Никополис ад Иструм (днешното село Никюп). Именно в днешните български земи Улфила създава азбуката на готите и превежда на него Библията, което е и първият препис на Светото писание на варварски език. Част от този колосален труд е оцелял в така наречения „Сребърен Кодекс“ – документ от 6 век, който днес се пази в Швеция.

 

В програмата на фестивала ще бъдат включени сцени от житието на Улфила – как първоначално послушниците му не биват добре приети от готите, но постепенно епископът спечелва сърцата им, проповядва им Христовото учение, покръства ги и ги обвързва завинаги със съдбата на Империята.

Снимки – организаторите

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.