fbpx
 

Тетевен празнува кулинарния си специалитет – саламура

На 25 юни  от 10 часа в Тетевен за пореден път ще се проведе вкусна кулинарна фиеста –  празник на местния специалитет – тетевенската саламура. Ястието представлява вид рибена чорба, характерна за населените места в общината, които са изградени край бреговете на планински реки.  Може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна.

Саламурата е подходяща както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва.

tetevenПрез годините в програмата на празника участват певчески и танцови състави, а екип от утвърдени готвачи демонстрира на живо магията при създаването на тетевенската саламура. Със свои автентични рецепти за приготвяне на традиционни рибни ястия се включват кметове и представители на кметствата от общината. Ученици от местните училища също показват своите специалитети. В събитието по атрактивен начин се представят и местните пожарникари.

teteven

Всички участници сами преценяват как да подготвят, презентират и оформят своето участие и щандове. Те получават специални грамоти. Организира се и дарителска кампания, която всяка година е по различен повод. Прави се и демонстрация на стари начини на улов на риба, както и зарибяване в река  Бели Вит.  Целият празник е съпроводен с фолклорна програма и много настроение.

През тази година освен дегустацията ще се извърши и оценяване на рибените чорби на участниците. Най-добрата саламура ще бъде определена от майсторите готвачи, участващи в събитието, които ще опитат всички рибени чорби, оценявайки на анонимен принцип майсторлъка на колегите си. Пъстротата на празника ще се допълни от изложение на занаятчии и изпълнения на духовия оркестър „Виво Монтана“, който ще има грижата да поддържа емоцията на участници и гости на балканджийско ниво.

teteven

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.