fbpx
 

Първият фестивал на плъстите започва в село Труд

На 22-ри юли в село Труд край Пловдив ще се проведе първият Фестивал на плъстите. Плъстенето или изработването на цветни картини, дрехи и терлици от непредена вълна е сред най-древните занаяти. Всяко от изделията, изработени чрез плъстене е уникално инеповторимо. На фокус във фестивалния ден ще е автентичният начин на плъстене и съвръменните интерпретации на традиционния български занаят.

plusti festival trud

Ако искате да разгледате тези народни шедьоври или да си купите такива, трябва в неделния ден да отидете до кметството и читалището на село Труд, където ще са изложени произведенията на изкуството. В програмата са включени демонстрации на плъстене от деца, боядисване на вълна, изработка на домашен сапун, драчене и показване на тънкостите на плъстенето от майстори на занаята.

plusti festival trud

Можете да се включите и в работилниците за изработване на цветя и сърца от вълна, както и в тази, която поетично е наречена „В страната на феите“. Ще бъде представени и книгата на Йовка Христова „Вълнени истории“. Празникът няма да мине без музика и танци.

plusti festival trud
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.