fbpx
 

Фестивал с дрес код носии започва и край Петрич

За първа година в Петрич ще се проведе фестивалът „Русалии“. За да посетите празненствата край Самуиловата крепост на 16,17 или 18-ти юни трябва задължително да сте облечен в българска народна носия. По този начин новият фестивал „Русалии“ ще конкурира известният фестивал на носиите в Жеравна. Участие в събитието са потвърдили участници от 5 държави и се очаква гостите на празника край Петрич да достигнат 10 000.

Официалното откриване на фестивала ще е на 16-ти от 19 часа с тържествен водосвет. След това публиката ще може да се наслади на изпълненията на народните певци и танцьориГуна Иванова, Димитър Коларов, Стоян Андонов, Владислав Вълчев, Карамфил Божиков, ансанбъл Гайтан и Огражденска Четворка. Вторият ден е с конкурсен характер и в него ще се състезават състави от българските читалища

В 14 часа на 17-ти започва и конкурсът за автентична народна носия. След това празникът продължава с изпълненията на танцьори и певци от България, Гърция и Македония. В 22 часа започва концерт на Володя Стоянов. На 18-ти ще бъдат наградени победителите във фестивала, ще се проведе дискусия „Що са русалиите“,  а публиката ще се наслади на концерт на ансанбъл „Пирин“.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.