fbpx
 

Започва фестивалът на чипровските килими

На 29-ти април в Чипровци ще се проведе традиционният фестивал на Чипровските килими. Шарените ръчно тъкани произведения са се превърнали в символ на града. Как точно се изработват шедьоврите за под с две напълно еднакви лица можете да научите от 11:30 часа на площад Чипровско възстание. Половин час преди това е и официалното откриване на събитието. В 12 часа ще отвори центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими.

Сред най-оригиналните са часовници, чиито циферблат представлява мотив от чипровски килим. Освен това по време на базара ще бъдат представени и други местни занаяти. Ще можете да разгледате и изложбата под открито небе на традиционните вълнени и памучни килими. Естествено празникът няма как да мине без музика, затова организаторите са предвидили и богата програма с участието на самодейни фолклорни групи и състави и певицата Румяна Попова.

Празникът ще завърши с впечатляваща заря, която ще пукне точно в 22 часа. Купонът ще продължи и от 18 часа през следващия ден с музикална програма. Чипровските килими са прочути в цял свят заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на произвоство. Чипровските килими са признати и от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.