fbpx
 

Върнете се назад в миналото в Жеравна

Ако искате да се пренесете век и половина назад в миналото не пропускайте да посетите Фестивала на народната носия в Жеравна. Деветото поредно издание на форума ще се проведе от 19-ти до 21-ви август в местността Добромерица край Жеравна. През тази година отново можете да се насладите на магията на нестинарските танци, да се вдъхновите от звука на 100-те каба родопски гайди и да се хванете на хорото на песните на Николина Чакардъкова.

През тази година компания ще ви правят боксьорът Кубрат Пулев, актрисата Елен Колева и холивудската звезда Бен Крос. Всеки, който иска да се впусне в приключението, задължително трябва да е облечен в народна носия. Участието в събитието е доброволно, раздялата с удобствата на цивилизацията – също, казват организаторите. Хиляди хора участват всяка година в предизвикателството, провокирани от любопитството на съвременния човек да се върне към корените си.

Входът за трите фестивални дни струва 25 лева. За деца до 7 г. е безплатен, а младежите до 14 години плащат 10 лева. Жителите на Жеравна могат да посетят фестивала безплатно, а тези на близкия Котел срещу 10 лв. за трите дни. През първите два дни е забранено да правите снимки дори и с телефони, както и да снимате видео. Професионални фотографи правят снимки на желаещите и достъпът до тях е безплатен за 20 дни след фестивала.

За да се пренесете изцяло в миналото е забранено и да говорите по телефона, освен на определените за целта места. Дамите трябва да имат предвид, че внасянето на съвременни чанти също е забранено. Не се позволява още носенето на слънчеви очила, ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. За съжаление на фестивала не се допускат и домашни любимци.

Традиционно фестивалът отваря врати в петъчния ден от 17 часа и приключва по същото време в неделя. Четири народни оркестъра ще се редуват да свирят, за да забавляват гостите. А танците и хората продължават до зори.

Богатата фестивална програма ще започне в петък вечерта с възпоменание за героите на България. След това ще има фолклорен концерт с участието на Албена Вескова, дамски квартет „Абагар“, Огражденската четворка и ансамбъл „Гайтани“, народно веселие с музиката на „100 каба гайди“, зурни от Петрич, тракийския оркестър „Гергьовден“, Етрополската духова музика и изпълненията на народната певица Пепи Христозова.

В събота предстои представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, конкурс за автентични и стилизирани български носии, народни борби, надиграване на любители танцьори, фестивални изненади, концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл. Организаторите са подготвили и нестинарски игри, както и прочутата „Олелия“ край големия нощен огън с „Експрес бенда“ на Атанас Славов-Мравчо, при която до ранни зори хиляди танцуват хора до отмаляване. Организатори са фолклорен ансамбъл „Българе“, както и общините Жеравна и Котел.

Красива България
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.