fbpx
 

Фестивал на кешкеша и народните умения започва в село Радилово

Уникален по рода си фестивал се провежда всяка година в село Радилово, Пазарджишка област – Фестивалът на кешкеша и народните умения. През тази година събитието ще се състои на 23-ти и 24-те септември през тази година на площада в селото. Фестивалът е посветен на митичното ястие кешкеш. Според легендата специфичната гозба от зърно и вода започнала да се приготвя почти чудотворно. И спасила селото от големи беди.

В село Радилово преди много години, още докато селото се наричало Войново и било обитавано от тракийското племе беси, върлувала тежка болест. Тя не позволява на жените да заченат рожби, а тези, които все пак забременявали раждали мъртви деца. Тогава в съня на една жена се явила тракийската богиня на плодородието Бендида и я научила как се прави кешкеш. От най-хубавото зърно, смляно на камък, измито девет пъти и приготвено в мълчана вода с наричания за здраве и плодородие. И до днес такава каша по традиция се приготвя при раждане и сватба.

Още рано сутринта в 8 часа на 22-ри септември, тези които посетят фестивала ще могат да видят как се вари кешкеш и да чуят легендата за появата на ястието. Официалното откриване е от 11 часа, а след него ще се представят фолклорни обичаи, съпътствани от народна музика и танци. От 15 часа в програмата е предвидено състезание по мелене на жито, последвано от надпревара по биене на масло.

В 16 часа ще бъдат отворени работилниците за народни и модерни танци, а от 17 часа най-добрите танцьори ще премерят силите си и ще се надиграват. Около 19 часа ще започне концертът „Пет години Брейк Денс Електра Кро и приятели“. През двата дни на фестивала  посетителите ще могат да разгледат и да си купят типични предмети от бита, сувенири и храни от производители.

Фестивалът продължава на следващия ден, 23-ти септември отново с демонстрация на варене на кешкеш от 8 часа сутринта. От 10 часа ще се представят традиционни обичаи от други региони на страната и ще се проведе игра с децата. В 11 часа започва концерт на ансанбъл „Зора“ от село Радилово. Фестивалът ще бъде закрит от 12.30 часа.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.