fbpx
 

Започва фестивалът на шопската спържа в Копривщица

На 30 ноември в Копривщица ще можете да пробвате уникално мезе за вино, типично за региона – шопска спържа. Тогава във възрожденския град ще се проведе Фестивала на шопската спържа и суджука, организиран от „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“. За поредна година в юнашки огромен тиган ще бъде счупен миналогодишния рекорд за най-голяма шопска спържа на света. През 2018 г. едновременно бяха направени 1150 кг от мезето.

Koprivshtitsa festival

Спържата се приготвя от свинско – дреболии като бъбреците, черва, бял и черен дроб, заедно с шареното месо. Всичко това се нарязва на дребно и се вари в казан заедно с лук и люти чушки. Затваря се в буркани и така мезето за зимата е готово. Задено с направените паралелно суджуци. Събитието ще се проведе в Музея на хляба и традиционните храни.

Koprivshtitsa festival

Освен да опитате вкусните мезета ще можете да си вземете и за вкъщи. Всяка година можете да пробвате поне четири вида суджук – телешки, с праз, с люти чушки и традиционен. Децата могат да научат и как се меси хляб.

Koprivshtitsa festival
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.