fbpx
 

Започва фестивалът на мановия мед в Странджа

Фестивалът на мановия мед ще се проведе за поредна година в Странджа. Изложението, на което производители от региона ще представят своя мед и други пчелни продукти ще се проведе от 1-ви до 10-ти август. Официалното откриване е от 10 часа на 1-ви на централния площад в Царево.

Целият регион на Странжда се гордее с мановия мед, който произвежда, като страната ни кандидатства да го защити и регистрира като запазен локален продукт пред ЕС. Медът се получава от маната по листата на липата и дъба. Самата мана се получава с помощта на насекоми – те пробиват листата на растенията и се хранят с част от сладкия сок, който изтича.

Останалия сок се отделя под формата на лепкава течност и остава върху листата. Тук се включват пчелите, които събират маната, когато наоколо няма нектарни растения. Събраната мана те превръщат в манов мед, който е богат на витамини, минерали, въглехидрати, фолиева киселина и монозахариди, а хранителната му стойност е по-висока от всички останали видове мед. За целия си живот една пчела-работничка успяна да направи едно десета от чаената лъжичка мед.

Медът има антибактериален ефект и усилва имунната система. Помага при лечение на настинки и грип, лукава гастрит и язва в начален стадий. Освен това се използва за естествен лек за морбили, екземи, изгаряния. Помага и за по-лек сън. Още в египетските папируси се препоръчва манов мед за лечение на бъбречни, стомашни и чернодробни болести.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.