fbpx
 

Фестивал на чушката и лютеницата в Куртово Конаре

От 9-ти до 11 септември в Куртово Конаре, Пловдивско ще се проведе поредният Фестивал на чушката и лютеницата. На него можете да опитате традиционни храни и зеленчуци. Както и да си купите сувенири типични за региона.

Фестивалът започва на 9-ти септември с откриване на пленер за художници. Продажбите и демонстрацията на умения са през целия ден. От 14 часа ще имате възможност да посетите царския дворец Кричим. Интериорът на сградата е запазен така, както е изглеждал по времето, когато е бил собственост на българските царе Фердинанд и Борис ІІІ.

Между 16 и 17 часа пък можете да се пренесете в по-близкото минало – социалистическата епоха. Ще чуете спомени, настанени в типична за времето епоха. Можете да присъствате и на откриване на изложби в читалището на Куртово Конаре. От 18.30 часа ще можете да се насладите на джаз – етно- рок концерт с участието на Васко Кръпката. Партито продължава докато има желаещи да се включат в него.

На 10-ти септември отново ще можете да пробвате и да си купите местни храни и зарзават, да участвате в дискусии, ще научите как се прави лютеница и доматена супа. Ще бъде избрана и най-добрата майсторка на лютеница в конкурса „Царица лютеница“. Следват дегустации на местни специалитети, фолклорни изпълнения на различни състави, детска работилница за най-малките, танцово надиграване.

За 11 септември са предвидени детски игри и състезания, фоторазбор на снимките на участниците от пленера и гледане на документални филми.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.