На събор в Пряпорец с българска музика и ястия

На 16-ти септември в село Пряпорец, община Стара Загора ще се проведе Седмият национален фестивал за български фолклор и български традиционни ястия. Началото е от 10 часа в местността Мечи кладенец край селото. Ако решите да станете част от събора ще можете да наблюдавате през целия ден как се приготвят различни традиционни български ястия.

pryaporets festival

По време на събора се провежда и конкурс за най-добро приготвено ястие, типично за даден регион на България. Участниците в състезанието трябва да приготвят минимум две гозби, типични за техния роден край. Няма възрастово ограничение за участниците в състезанията. Публиката ще може да „открадне“ и част от рецептите на ястията от готвещите на място.

pryaporets festival

Целта на фестивала е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия. През целия ден в програмата има и много български народни песни и танци. Във фестивала могат да участват  певчески групи и индивидуални изпълнители /препоръчително е да има песен за трапеза/, като е препоръчително една от песните им да е свързана с ястията и трапезата. В  конкурсите участват и танцови групи и групи за изворен фолклор.

Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.