fbpx
 

Фестивалът „Сердика е моят Рим“ започва в София

На 9-ти и 10-ти септември в столицата за пореден път ще се проведе античният фестивал „Сердика е моят Рим“. Традиционно повече за богатата и древна история на София можете да научите в археологически парк „Западна порта на Сердика“. Събитието, кеото се организира от Сдружение за антични реконструкции „MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE“, отново ще зарадва любитеите на историята и възстановките с богата програма, чрез която по непринуден начин ще запознае посетителя с период, който е от изключително значение за родната и европейска антична история.

Събитието ще привлече вниманието на жителите и гостите на града към уникалния археологически обект – археологически парк „Западна Порта на Сердика“, който е един от древните символи на столицата ни и свидетелство за принадлежността й към европейската история.

През фестивалните дни ще бъдат представени редица исторически реконструкции, посветени на събития от Късната античност по времето на император Константин: утвърждаване на Християнството посредством Едикта на Толерантността, Сердикийският събор, бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи в периода 4-5 век.

Освен че ще научат много посетителите ще имат шанс и да се забавляват. Възрастни и деца могат да се включат в много от модулите като занаятчийски работилници, ателиета, антична мода, робски пазар, демонстрации и обучения на военни посторения и пр. Освен това ще станат свидетели на пресъздаването на значими исторически събития и битки, демонстрация на занаяти и игри.

Събитието е организирано с партньорството на Регионален исторически музей – София и с подкрепата на Столична община, благодарение на финансирането по Програма „Култура“.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.