fbpx
 

В Етъра гадаят коя девойка ще стане скоро булка

Еньовден за поредна година ще отпразнуват в Етнографския музей на открито Етър край Габрово. В денят на лятното слънцестоене, най-дългият ден на годината момите стават рано призори и събират билки и букети от горски цветя. Според поверието лечебните растенията са най-целебни, ако се съберат именно на този празник, а момите събират 77 и половина билки, ткато последната е за неизвестна болест. Една друга традиция, свързана с Еньовден обаче ще оживее в Етъра на 20-ти и 21-ви юни.

Гадание по събрани от момите букети по жътва от момите показва на девойките кой ще е най-подходящият съпруг за тях и кога ще свият семейно гнездо. Всички момичета, които занесат през уикенда набраната от тях китка в Етъра ще получат като подарък трети том от книгата „Етноложки изследвания“, в която се разказва и за традициите на този празник и за гаданията и наричанията за бъдещия жених. Семействата с деца ще могат да вземат участие и в образователната игра „Познай билките“.

Празникът ще продължи на 24-ти юни, когато в Етъра отново ще се напява на момински китки, ще се минава под Еньовденския венец за здраве, всеки ще може да изработи своя празнична китка и отново ще се проведе опознавателна игра за билките и ползите от тях. На 27-ми и 28-ми юни в етнографския музей можете да се запознаете с практики за изцеление на самодивски болести и отново да се включите в образователна игра.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.