fbpx
 

Фестивал на дивите цветя започва край Смолян

Фестивал на дивите цветя за пореден път ще се проведе в родопските села край Смолян от 22-ри до 28-ми юни. Според легендите по обсипаните с орхидеи и иглики поляни на магичната планина са бродили самодиви. Точно на празника на билките Еньовден на 24-ти юни според народните вярвания билките са най-целебни. Началото на празника ще бъде дадено в село Киселчово на 22-ри със събиране на билки и информация за тяхната полезност и сила.

На 23-ти в село Могилица от 10 до 16 часа ще се проведе работилница по боядисване на вълна с естествени багрила, както и направа на цветя от прежда и хартия. От 16 часа на същия ден в село Арда можете да се почерпите с домашни мекици, гарнирани с домашни сладка и сиропи. В 19 часа пък в село Горна Арда само жени могат да присъстват на посрещането на Еньовден. Организаторите препоръчват участващите дами да са облечени с дълги бели ризи. От 19:30 в село Смилян можете да се насладите и на празничен концерт.

По изгрев на 24-ти продължават Еньовденските тайнства с ритуали за здраве и благоденствие, като участниците също е препоръчително да са с дълги бели ризи. В 10 часа започва базарът на билки и дегустацията на местни специалитети. От 10 до 17 часа в село Смилян ще се проведе и фолклорен събор, в който участниците ще се надпяват и надиграват.

От 8 часа в село Смилян ще започне ботанически и фототур. Участниците ще вървят 3 километра до защитената местност Ливадите над село Сивино. За да се включите в тура трябва да се запишете предварително и да платите 5 лева такса за водача. Връщането обратно е след около 4 часа. В 10 в Смилян пък децата ще могат да се научат да рисуват върху камък и асфалт. И ще имат шанса да участват в позабравените игри от времето на техните баби и дядовци. В 16 часа родителите ще могат да почетат приказки за цветя на своите наследници.

На 26-ти от 10 часа е стартът на ботаническия тур по каньона на река Есенна. Стартът е при беседката за маршрута Гарта дере, а таксата за включване е 20 лева на човек, които включват водач, застраховка и екипировка. По време на фестивала можете да се включите и в допълнителни събития. От 23-ти до 25-ти в село Горна Арда можете да преживеете Еньовден по родопски. От 23-ти до 28-ми пък можете да посетите изложба на цветя и багри в традиционните родопски тъкани в село Могилица. На 24-ти от 10 до 17 часа можете да посетите експозиция на цветя и билки в регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Ентусиастите могат да вземат участие и във велотур Изворите на Арда от 30-ти юни до 2-ри юли.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.