fbpx
 

Нов таван за европомощта за закъсали фирми – 3 млн. евро

До 3 млн. евро може да получи компания, включително и от туристическия сектор, която е отчела поне 30 на сто спад в оборота спрямо 2019 г. Това съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които са единственият член за България на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК.  При нормални обстоятелства този праг за допустима държавна помощ е 200 000 евро на предприятие за период от три години, но тази сума бе увеличена до 800 000 евро на компания годишно от 19 март 2020 г.

travel

Европейската комисия (ЕК) e удължила и разширила обхвата на Временната рамка за държавна помощ за подпомагане на икономиките в контекста на пандемията от COVID-19 до 30 юни 2021 г. Разделът за подпомагане на рекапитализацията също се удължава с три месеца до 30 септември 2021 г.

tourism Bulgaria

Въвежда се и друга нова възможност – държавата да излезе от рекапитализирани компании. До 30 юни 2021 г. се удължава и временното отстраняване на всички държави извън ЕС, включени в „черния списък“ на Общността, с които търговията преди кризата се считаше за рискова, за да се стимулира износа.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.