fbpx
 

Налагат глоби за коли, каравани и палатки върху дюните

Солени глоби ще отнасят собствениците на коли, каравани, палатки и преместваеми съоръжения, които са поставени върху дюни, независимо от вида на пясъчните образувания. Това е записано в проекта за изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приет от правителството. Санкцията за поставена палатка, каравана или ремарке върху дюните ще е между 1000 и 3000 лева Ако същото е направено от фирма, която използва за търговци цели караваната като заведение например, предвидената санкция е между 2000 и 5000 лв.

dune fines

До 5000 лева глоба могат да отнесат тези, които паркират колата или кемпера си върху дюните. Санкцията се отнася както за подвижните бели дюни, така и за неподвижните сиви дюни с тревна растителност и облесените дюни. При повторно нарушение санкциите скачат двойно. До 10 000 лева глоба е предвидена за собствениците на преместваеми павилиони и заведения, които решат да ги разположат върху дюни.

dune fines

В закона са предвидени и различни глоба за възпрепятстване на свободния достъп до плажа или липса на табела, която да обозначава свободната зона за разполагане на собствени плажни принадлежности. Санкция грози и заведенията, които предлагат чадъри и шезлонги срещу питие, ако нямат такава договорка със стопанина на плажа.

dune fines

Солени наказания са предвидени и за инвеститорите, които нарушат забраната за строителство край морето в активния летен сезон от 15 май до 1 октомври. При първо нарушение глобата за гражданите е 10 000 лв, а за фирмите 50 000 лв. Но при повторно такова санкцията скача двойно.

dune fines
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.