fbpx
 

Нестинари и гайди за фестивала Магията на Рила

За поредна година от 30 юни до 2-ри юли можете да преживеете магията на Рила в едноименния фестивал в планинския курорт Боровец. Мястото е старият център на куррота при шадраваните. В първия ден на събитието можете да разгледате произведенията на занаятчии, художници и майстори в комплекса. След 12 часа ще започне и надпяването на различни певци и групи. Символично начало на празника ще бъде дадено с изстрел на черешово топче.

Вечерта можете да послушате звука на гайдите около голям запален огън. И да останете запленен от вълшебните песни на Светла Дукатева и оркестър Орфикус. Вечерта продължава с магията на нестинарския танц върху огън и народно веселие.

На 1-ви юли ще се проведе конкурс за автетентични хора и балкански фолклорни танци.

На обяд можете да опитате от ароматни пърленки с балкански масло и ароматни билки на юнашките скари в курорта, обещават организаторите на Магията на Рила. По обяд домакините ще могат да премерят сили в направата на традиционна питка, а гладно жури ще оцени майсторлъка им и ще обяви най-добрите в приготвянето на погачата. Юнаците ще могат да премерят силите си в хайдушки игри.

 

Децата пък ще се състезават в игра за това доколко добре познават България. През целия ден са предвидени и уроци по гайда за начинаещи и напреднали. Вечерта ще завърши с изпълненията на Пепи Христозова, Светла Дукатева и оркестър Гергьовден. На 2-ри ѝли можете да опитате вкусна курбан чорба и да се насладите на програма с участието на оркестъра на Сите българи задено. Ще се проведе и конкурс за автентична народна носия. Рано сутрин пък можете да се изкачите с компания до хижа или връх Мусала, според физическата ви подготовка.

 

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.