fbpx
 

Нестинарите честват с танц върху огъня свети Илия

Ако искате да се насладите на автентичен нестинарски танц в Странджа, празнувайте в мистичната планина денят на пророк Илия. Той също е сред нестинарските светци, почитани с ходене бос по жарава. Празникът на Св. Илия е на 20-ти юли. Тогава в странджанското село Стоилово ще се състои и празнично почитане на огнения светец, както е познат той в Странджа.

Местното население вярва, че свети Илия се движи по небето с огнена колесница, от която излизат пламъци и гръмотевици. Така християнският пророк в Странджа носи елементи от древния култ към слънцето. Подготовката за празника в Стоилово ще започва сутринта с шествие с иконите от църквата „Свети Илия“ до аязмото на параклиса, където те ще бъдат смити. Следобед се пари нестинарският огън, върху който около 22 часа обичайно танцуват нестинарите, а след паленето на огъня се раздава и курбан за здраве.

Докато сте в региона можете да посетите и българския Стоунхендж –  местността Мишкова нива. Тъй като е в близост до границата с Турция трябва да поискате от граничните власти да ви издадат разрешително, за да видите атракцията. В центъра на Малко Търново има инфорационен център, в който ще ви дадат повече подробности и за други интересни места за посешение в региона.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.