fbpx
 

Показват нестинарски танци върху огън в София

За първи път в София ще се проведе фестивал на огъня и нестинарските танци. Началото на шоуто е от 17 часа на 20-ти май, ден преди празника на Св. Св. Константин и Елена. Мястото е Княжеската градина, пред паметника на Съветската армия. Именно на деня на светиите традицията повелява нестинарите да влизат с икони в огъня и да изпълняват мистичния си танц. В селата на Странджа като Българи, Кости и Бродилово традицията се спазва и до днес от автентични нестинари, усетили зова на жаравата. Там обаче можете да се насладите на автентичния обичай на 3-ти юни, когато се празнува по стар стил празника на светиите.

Посетителите и жителите на София пък ще могат да се насладят на огненото шоу на нестинарите  на четири огъня едновременно. Всеки от тях ще е с диаметър 5 метра. В жаравата ще танцуват  16  автентични нестинари под звуците на специален музикален съпровод.  Предвидена е и богата фолклорна програма с участието на известни ансамбли и изпълнители като Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансанбли „Бисерче“, „Здравец“ и „Светлина“.

Програмата на фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, фермески пазар, шоу с гайди и тъпани. Самите нестинарските танци ще започнат след 21 часа. Българската традиция да се танцува върху огъня е включена  в списъка на световното нематериално културно наследство от ЮНЕСКО.

Празникът ще продължи и на 21-ви май с детски концерт и традиционното Софийско неделно хоро, в което могат да се включат всички любители на българския фолклор.

Снимките са от сайта nestinari.eu

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.