fbpx

Първи Софийски средновековен панаир

Първи Софийски средновековен панаир

В София, на 5 и 6 юни се състоя първия Софийски средновековен панаир, който премина при огромен посетителски и медиен интерес. Събитието се организира от MODVS VIVENDI – Средновековно Общество в България, с активното съдействие на  Националния исторически музей и филиал Боянската църква, на територията на който се проведе панаира.
Средновековният панаир се организира по подобие на такива в много европейски столици и градове. Целта му бе да положи едно успешно начало на една нова културна традиция и да възкреси средновековната история и култура.

По атрактивен начин бяха пресъздадени бита, занаятите, изкуствата, военното дело и културата на ежедневието през периода XII-XIV в. от региона на България, Византия, Латинския Запад и Изток.

Музей на открито с различни експозиции, демонстрации, презентации, семинари, спектакли, концерти със старинна музика и средновековен базар запозна посетителите със света на средновековния българин и неговите съседи, съюзници и врагове от Изтока и Запада.

Едно уникално докосване до цвета, вкуса и аромата на Средновековието чрез интерактивна среща с „живата история”.
Всички посетители се насладиха на  възстановки на битки, успяха да пострелят с лък, да послушат средновековни песнопения и музика, да опитат храна, приготвена по средновековни рецепти, да наблюдават как са се обработвали различни облекла или инструменти, а за най-малките да се превърнат в рицари и принцеси.
Следващото издание на панаира с още по-богата и интересна програма ще бъде на 21-22 септември.

България, хотели, културно наследство

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.