fbpx
 

Пирински песни и танци на фестивал в Сандански

От 13-ти до 15-ти октомври Сандански ще се люлее в ритъма на пиринските фолкорни песни и танци. Тогава в един от най-известните спа курорти в България ще се проведе фестивалът „Сандански пее, заиграва, Пирина разлюлява“. Той се организира от сдружението „Фолклорен ансанбъл – Македонска хубост“ и с подкрепата на община Сандански.

За участие във фестивала няма възрастови ограничения, така че могат да се включат както най-малките любители на българския фолклор, така и доайени. Фестивалът се организира под формата на надиграване. Първият ден от него се посрещат участниците, а на среща-коктейл те предават музиката за своите изпълнения на журито.

На 14-ти октомври се състои същинското надиграване. При слънчево време през целия ден се танцува в Летния театър на Сандански, а ако времето е лошо – в големия салон на Дома на културата в града. Началото на спектаклите е от 10 часа, като са предвидени две почивки – от 13 до 14 часа и от 17 до 17.15 часа. Изпълнителите са непрофесионални състави от цялата страна. Като всеки ансанбъл изпълнява три различни хора – автентично, обработено без хореографска композиция и обработено с хореографска композиция.

Входът за публиката е безплатен. Официалното награждаване на победителите започва в същия ден от 18 часа. В последния ден на фестивала е предвидено изпращане на участниците. То се състои от 12 часа на централния площад в града. Тогава на площада се извиват и кръшни хора, в които може да се включи всеки. Участниците пък са облечени със сценичните си традиционни облекла и носят знамената на групите си. Ако решите да се потопите във фестивалната атмосфера, препоръчваме ви да отседнете в спа хотелите Парк Хотел Пирин или Хотел Медите .

 

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.